Onmisbaar in het straatbeeld van Epe

Ontmoetingen vonden plaats in de levendige herberg, muziek klonk vanonder de oude Lindeboom door de straten en kunstenaars vonden hun plek om zich te laten inspireren. Lees hier het verhaal van De Posthoorn.

Franse twist

De geschiedenis van De Posthoorn start met een inschrijving in het zogenaamde 18de eeuwse tijnsregister, toen een stuk land door huwelijk eigendom werd van Willem Herms Brouwer. Mogelijk dat Brouwer eerst een brouwerij bouwde en pas daarna een herberg exploiteerde. Op 30-06-1736 leenden hij en zijn vrouw 500 gulden met als onderpand hun huis, schuur, berg en hof. Het is aannemelijk dat het in onderpand gegeven huis de brouwerij van het echtpaar is en dat van het geleende geld er flink vertimmerd is. Voorzichtig mag 1736 als het geboortejaar van, toen nog, Den Orangeboom beschouwd worden.

Toen in 1795 de Franse troepen ons land binnenvielen, werd de “Bataafsche Republiek” uitgeroepen. Alles wat aan Oranje herinnerde moest worden verwijderd. Vanaf dit moment wijzigde de naam dan ook van "Den Orangeboom" in "De Posthoorn".

De glorietijd

Sinds 1795 is De Posthoorn een logement; de eerste drank en horecavergunning is afgegeven in 1795. In 1895 is op eenvoudige wijze het 100-jarig bestaan gevierd. Het 200-jarig bestaan hebben de huidige eigenaren in 1995 uitbundig gevierd van 22 tot 25 november.

De glorietijd van Logement De Posthoorn was rond de jaren 1920. Toen was het logement zo bekend, dat gasten die niet op Paleis het Loo terechtkonden werden ondergebracht in Epe. De notabelen en kunstenaars uit Epe bezochten De Posthoorn veelvuldig. Alleen als je een pet op had en op klompen liep, werd je geweigerd.

De Posthoorn was gelegen aan een doorgaande route. In de oude stallingruimte, waar nu een Chinees restaurant in gevestigd is, werden de paarden van de postkoets van het traject Apeldoorn-Hattem verwisseld en verzorgd.

Muziek vanuit de oude Lindeboom

De Koninklijke Harmonie is opgericht in De Posthoorn op 18 juni 1864. Voor De Posthoorn staat een ruim 200 jaar oude Lindeboom, waar rond 1898 een boomhut was gebouwd “Im Grunen Wald”. Voor de harmonie was dit een ideale plek om hun muzikale klanken ten gehore te brengen.

In 1978 is het hotelgedeelte gesloten. Het bedrijf is toen in tweeën gesplitst. Het achterste gedeelte is thans Chinees restaurant. Het voorste gedeelte heeft zijn authenticiteit behouden, met aanpassingen aan de moderne tijd. Sinds 1991 deden Jacques en Ineke Holthuis er alles aan om de oude sfeer te behouden. Met dit verschil dat iedereen, ook met klompen en pet, welkom is.

In juli 2022 is De Posthoorn overgenomen door drie enthousiaste ondernemers uit Epe. Zij brengen De Posthoorn terug naar de Franse twist uit 1795, waarbij ze het eetcafé veranderen naar Grand Café de Posthoorn waar je smaakvol kunt genieten met een Franse twist. Zo zetten zij de historie voort.

Benieuwd naar de huidige eigenaren?